Profesjonalne zwalczanie moli często bywa ostatnią deską ratunku w obliczu inwazji o dużych rozmiarach. A taka skala problemu wcale nie należy do rzadkości, ponieważ owady te rozmnażają się szybko i niepostrzeżenie. Dlatego dowiedz się więcej na temat różnych gatunków moli i sposobów ich zwalczania.

Rodzaje moli

Molowate to niewielkie motyle (rozpiętość skrzydeł największego Mklika mącznego to nieco ponad 30 milimetrów), spotykane na całym świecie. Nic dziwnego, bowiem zidentyfikowano tysiące gatunków tych owadów. W Polsce potocznie dzieli się mole na spożywcze (lub kuchenne) oraz odzieżowe (ubraniowe). Ale każda z tych kategorii ma w naszym kraju co najmniej kilku przedstawicieli. Najczęściej spotykane gatunki moli to:

  • Omacnica spichrzanka
  • Mklik mączny
  • Mól kożusznik
  • Mól włosienniczek.

Jak groźne są mole?

Mole zawsze uznawane były za szkodniki. Jednak dopiero od niedawna wiemy, że zagrażają także zdrowiu ludzi, o czym piszemy w dalszej części tego wpisu. Najczęściej jednak obecność moli w domu wiąże się ze skażeniem żywności larwami i ich odchodami lub uszkodzeniem ubrań. Co ciekawe, owady te w dorosłej postaci, czyli motyli, niczym już się nie odżywiają. Najwięcej szkód wyrządzają natomiast żarłoczne larwy moli.

Samice moli kuchennych składają jaja na sypkich artykułach spożywczych i bakaliach, dlatego właśnie larwy często znajdowane są w opakowaniach z tymi produktami. Oczywiście skażoną żywność należy w całości wyrzuć. Niektóre źródła podają, że dopuszczalne jest przesianie np. mąki przez gęste sito, aby pozbyć się larw. Jednak ze względów higienicznych i zdrowotnych stanowczo odradzamy jakiekolwiek próby spożycia jedzenia, w którym stwierdzono obecność larw moli kuchennych.

Mole odzieżowe, a dokładniej ich larwy, żerują na naturalnych futrach oraz tkaninach. Gąsienice odżywiają się włóknami materiału lub małymi fragmentami futer, wygryzając w ubraniach dziury. Rozmiary i ilość uszkodzeń zwiększają się razem z powiększaniem się żerującej kolonii i to szybko, ponieważ larwy są bardzo żarłoczne. Dlatego jeśli w porę się ich nie pozbędziesz, mogą zupełnie zniszczyć całą zawartość szafy. Tak często dzieje się w mieszkaniach osób starszych i w rzadko używanych garderobach.

Czy mole są niebezpieczne dla ludzi?

Powszechna opinia o zagrożeniu, jakie stwarzają mole dla ludzi, sugerowała, że nawet przypadkowe spożycie żywej larwy mola kuchennego nie jest niebezpieczne. Soki trawienne w żołądku człowieka błyskawicznie zabiją i rozłożą niewielkie ciało owada. Czy to oznacza, że mole nie są groźne dla ludzi?

Otóż nie. Odkryto bowiem, że przenoszą one liczne alergeny oraz bakterie. W świetle wyników badań z 2015 r., przeprowadzonych na Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie, wiadomo już, że spożycie larwy mola kuchennego może prowadzić do poważnych schorzeń takich, jak zakażenia dróg oddechowych, moczowych i żółciowych, powstawanie ropni oraz przewlekłych biegunek. U osób o obniżonej odporności mogą wystąpić:

  • posocznica,
  • zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych,
  • infekcja ucha środkowego,
  • dolegliwości wielonarządowe,
  • a nawet wstrząs septyczny.

Dlatego zalecamy niezwłoczną utylizację wszystkich produktów spożywczych, w których zauważysz ślady obecność larw moli.

Skąd mole w domu?

Wielu naszych klientów pyta, skąd się biorą mole w domu? Najczęściej przynosimy je w artykułach spożywczych ze sklepu. Larwy niektórych gatunków mogą przegryźć folię o grubości nawet 0,7 mm. Dlatego z łatwością przemieszczają się pomiędzy opakowaniami produktów na sklepowych półkach. Zdarza się i tak, że żywność zostaje skażona jajami moli już na etapie produkcji lub pakowania. Wtedy larwy wykluwają się w szczelnie zamkniętych opakowaniach w transporcie lub podczas leżakowania produktu na sali sprzedaży.

Pamiętaj również o tym, że dorosłe mole mają postać małych motyli, które fruwają. W ten sposób przedostają się np. od sąsiada do Twojego mieszkania bezpośrednio przez otwarte drzwi czy okna. Migracje dotyczą także larw, które ciągami wentylacyjnymi, pionami kanalizacyjnymi lub innymi szczelinami mogą przemieszczać się z jednego mieszkania do sąsiedniego. Istnieje także ryzyko, że przyniesiesz do domu gąsienice moli odzieżowych w używanych ubraniach lub meblach.

Jak sprawdzić, czy w domu są mole?

Kiedy widzisz w mieszkaniu niewielkie, fruwające motyle, prawdopodobnie masz już poważny problem. Mole mnożą się bowiem niepostrzeżenie i stosunkowo szybko. Dlatego pojawienie się już pierwszych dorosłych osobników zwykle jest zwiastunem nadciągającej inwazji.

Aby jej zapobiec, warto działać prewencyjnie. W tym celu należy uważnie kontrolować opakowania z sypkimi produktami w poszukiwaniu larw moli kuchennych lub śladów ich obecności. W trakcie żerowania przędą one lepkie nici, które przypominają strzępy pajęczyn. Należy również okresowo przeglądać ubrania w szafach, zwłaszcza te, z których korzystamy sporadycznie. Szukaj podziurawionej odzieży oraz nadgryzionych futer. Jeżeli zauważysz takie ślady, natychmiast rozpocznij dokładne poszukiwania gniazd moli.

Gdzie gnieżdżą się mole?

W temperaturze pokojowej mole mogą rozmnażać się przez cały rok. Potrzebują jedynie obfitości pożywienia oraz bezpiecznego schronienia. Larwy moli spożywczych upodobały sobie kuchenne meble, dlatego owadów szukaj nawet w zamkniętych pojemnikach z żywnością. Najwięcej owadów znajdziesz w tylnej części szafek, na łączeniach meblowych płyt, za i pod meblami.

Podobnie sytuacja wygląda z gniazdami moli odzieżowych. Często zdarza się, że aby je odnaleźć, trzeba z szafy wyciągnąć wszystkie ubrania i dokładnie je przeglądnąć. Larwy znajdziesz także głęboko w szufladach. Do przepoczwarzenia wszystkie gatunki moli wybierają miejsca spokojne i osłonięte. Dlatego bardzo często gniazda moli usytuowane są na tylnych, zewnętrznych częściach mebli, zarówno kuchennych, jak i pokojowych.

Kiedy przeprowadzić zwalczanie moli?

Mole potrafią namnażać się wyjątkowo szybko, przez większość czasu pozostając w ukryciu. W sprzyjających warunkach larwy wylęgają się z jaj już po 8 dniach, a po kolejnych 10 dniach rozpoczynają przepoczwarzanie, które może się zakończyć nawet po 11 dniach. Czyli wystarczy niecały miesiąc, aby nowe pokolenie moli osiągnęło dorosłość. Dlatego zwalczanie tych insektów należy rozpocząć natychmiast po wykryciu śladów ich obecności, albo odkryciu larw. Jeżeli problem nie jest duży, być może uda się go rozwiązać za pomocą domowych sposobów na mole.

Warto jednak wiedzieć, że profesjonalne metody zwalczania moli charaktryzują się o wiele większa skutecznością i bezpieczeństwem. Często okazują się również tańsze i szybsze, niż amatorskie sposoby. Jeżeli nie jesteś pewien, czy owady, które odkryłeś w swoim domu to mole, zawsze może skorzystać z konsultacji z pracownikiem naszej infolinii.

Metody zwalczania moli

W Internecie krąży wiele pomysłów na to, jak pozbyć się moli domowymi sposobami. Większość z nich polega na zastosowaniu rozmaitych substancji odstraszających te owady. Można także znaleźć przepisy na mikstury likwidujące larwy. Pamiętaj jednak, że domowe metody z reguły mają losową skuteczność.

W przeciwieństwie do nich profesjonalne zwalczanie moli okazuje się tak skuteczne, że po wykonaniu tego zabiegu udzielamy klientom aż trzymiesięcznej gwarancji na to, że insekty nie powrócą. Zwalczanie moli realizujemy bowiem za pomocą zamgławiania ULV (jedynie w skrajnych przypadkach za pomocą opryskiwania). Zamgławianie ULV umożliwia równomierne pokrycie powierzchni mebli, odzieży i wyposażenia mikrokapsułkami z preparatem o działaniu kontaktowo-żołądkowym, który zapewnia aktywną ochronę nawet przez kilkanaście dni po aplikacji.

Ile kosztuje zwalczanie moli?

Cena profesjonalnego zwalczania moli zaczyna się już od 300 zł. W trakcie tego zabiegu zamgławianiu zostaną poddane kuchnia i przedpokój większego mieszkania, albo nawet cała kawalerka. Usuwanie moli z dwóch pokoi to koszt rzędu 350 zł, a każde kolejne pomieszczenie to tylko 50 zł. Zatem w porównaniu do kosztów amatorskich działań, profesjonalne tępienie moli wydaje się atrakcyjną alternatywą.

Zwalczanie moli Warszawa

Wyżej wymienione zabiegi zwalczania moli oferujemy w podanych cenach na terenie Warszawy i w jej bezpośrednich okolicach. Po wcześniejszej rezerwacji terminu wykonania usługi, technicy dojeżdżają pod wskazany adres i przed rozpoczęciem zabiegu instruują klienta, co robić bezpośrednio po dezynsekcji. Zwalczanie moli w Warszawie najczęściej przeprowadzamy w cieplejszych miesiącach, ale zabieg możemy wykonywać praktycznie przez cały rok.

Zwalczanie moli – najczęściej zadawane pytania

1. Czy mole ubraniowe gryzą ludzi?

Chociaż doskonale radzą sobie z przegryzaniem tkanin, mole ubraniowe nie są w stanie ugryźć człowieka ani zwierzęcia. Potrafią za to doszczętnie zniszczyć zawartość nawet pokaźnej szafy.

2. Czy mole spożywcze jedzą ubrania?

Gatunki moli kuchennych odżywiają się wyłącznie produktami spożywczymi. Nie żerują na ubraniach, dlatego jeżeli zauważysz larwy moli w szafie, będą to mole odzieżowe.

3. Jak przygotować się do zwalczania moli?

Aby zwiększyć skuteczność zwalczania moli oraz skrócić czas samego zabiegu, odsuń meble od ścian na odległość ok. 30 cm, aby technik mógł zaaplikować środek także w tamte miejsca. Opróżnij kuchenne szafki i szuflady z żywności oraz akcesoriów (zwalczanie moli spożywczych). Ubrania, których nie można wyprać, pozostaw w szafie (usuwanie moli odzieżowych), ale pamiętaj, że przed pierwszym użyciem będzie trzeba oddać je do pralni. Odzież, którą możesz wyprać samemu, wyciągnij z szafy przed zabiegiem i upierz.

4. Stary środek na mole – jaki?

Starym środkiem na mole jest naftalina, której zapach większości z nas kojarzy się z babcinymi ubraniami. Ta substancja rzeczywiście skutecznie odstrasza mole, więc zabezpiecza wnętrza szaf i kuchenny mebli. Niestety, intensywna woń naftaliny często działa drażniąco także na ludzi, dlatego w obliczu skuteczniejszych metod ten stary środek na mole stosowany jest coraz rzadziej.

5. Mól książkowy – co to jest?

Definicja mola książkowego podaje, że jest to potoczne określenie:

a) wielu różnych owadów odżywiających się papierem, do których zaliczamy między innymi:

– kołatki domowe,

– mole futrzane,

– psotniki kołatki,

– pustosze kradniki,

– rybiki cukrowe.

b) osób, które uwielbiają czytać książki i na lekturze spędzają długie godziny.