Aby skutecznie chronić żywność w sklepach i hurtowniach przed szkodnikami potrzebne jest wieloetapowe podejście, obejmujące profilaktykę, monitoring, właściwe przechowywanie towaru oraz współpracę z profesjonalnymi firmami DDD. W tym artykule przedstawiamy praktyczne wskazówki oraz sprawdzone metody, które pozwolą Ci uniknąć problemów z obecnością szkodników w obiektach handlowych. 

Regularne kontrola i monitoring tworzą pierwszą linię obrony

Szkodniki, zarówno insekty, jak i gryzonie, wiodą skryty tryb życia, przez co bardzo często pozostają niezauważone do momentu, w który zaczynają powodować poważne problemy. Zwykle związane jest to ze zwiększeniem się ich populacji, co dodatkowo utrudnia szybkie usunięcie szkodników. Dlatego właśnie tak bardzo istotne jest wykrycie ich obecności już na wczesnym etapie. 

W tym celu najlepiej codziennie monitorować newralgiczne miejsca takie, jak: 

  • narożniki pomieszczeń, 
  • okolice koszy na śmieci, 
  • systemy wentylacyjne,
  • szpary w podłogach i ścianach,
  • okolice odpływów i przyłączy sanitarnych, 
  • przestrzenie za meblami i regałami. 

Szukaj śladów aktywności szkodników, czyli ich odchodów, nadgryzionych produktów, dziur w opakowaniach towaru, wyposażeniu obiektu, a nawet w elewacji pomieszczeń. Zwróć uwagę na ewentualną obecność charakterystycznego zapachu moczu gryzoni. Możesz stosować pułapki monitorujące w postaci lepów na insekty oraz łapek mechanicznych na gryzonie. 

Warto również regularnie zapisywać wyniki inspekcji, aby móc szybko reagować na wszelkie oznaki infestacji. Obowiązek prowadzenia dokumentacji możesz przekazać pracownikom, wdrażając inspekcyjną checklistę, przez co kontrola i monitoring newralgicznych miejsc staną się codzienną rutyną. 

Utrzymywanie czystości zapobiega infestacjom

Praktycznie wszystkie szkodniki, spotykane w obiektach handlowych, żywią się produktami spożywczymi, a te wszystkożerne znajdują pożywienie także w resztkach, odpadkach i brudzie. Dlatego utrzymywanie wysokiego poziomu czystości w sklepie czy hurtowni jest kluczowe w zapobieganiu pojawieniu się szkodników. 

Regularnie sprzątaj (lub zleć to pracownikom), usuwając resztki jedzenia, zamiatając i myjąc podłogi, czyszcząc półki i regały. Wiele przypadków infestacji rozpoczynało się od pomieszczeń socjalnych, w których pracownicy spożywali posiłki, dlatego zwróć szczególną uwagę na czystość w tych miejscach. 

Śmieci i odpadki przechowuj w szczelnie zamykanych pojemnikach, które będą regularnie opróżniane. Zadbaj o mycie powierzchni roboczych, sprzętu i wyposażenia. Pamiętaj, że czystość utrzymywać należy również w trudno dostępnych miejscach: za lodówkami, pod regałami, w przestrzeniach za szafkami. 

Nie wpuszczaj szkodników, zabezpieczając infrastrukturę

Do sklepów i hurtowni szkodniki dostają się z zewnątrz. Zazwyczaj wchodzą do obiektów zwabione ciekawością lub resztkami żywności. Dlatego tak ważne jest zabezpieczenie wszystkich dróg, którymi mogą dostać się do pomieszczeń handlowych. 

Aby zrealizować ten cel, uszczelnij drzwi i okna, ponieważ już niewielkie szczeliny mogą umożliwić insektom, a nawet gryzoniom, przedostanie się do wnętrz. We wszelkich otworach, których nie da się zaślepić (np. otwory wentylacyjne, nawiewy, rewizje) zamontuj metalowe, gęste siatki (plastikowe nie są dla gryzoni żadną przeszkodą). Zabezpiecz także miejsca, w których rury i inne elementy instalacyjne przechodzą przez ściany. Szczeliny te najlepiej wypełnić zaprawą cementową, ponieważ pianka montażowa nie stanowi trudnej bariery dla szczurów i insektów.

Pro tip: kurtyny powietrzne, zamontowane przy wejściach do magazynu, skutecznie chronią jego wnętrze przed owadami latającymi. 

Unikaj zagrożenia, właściwie przechowując żywność

Nie jest żadną tajemnicą, że nieodpowiednie przechowywanie żywności zwiększa ryzyko infestacji. Przede wszystkim towar nie może stać bezpośrednio na podłodze — powinien być zawsze ułożony na palecie lub regale (na wysokości minimum 15 cm nad posadzką). Pomiędzy ścianą pozostaw co najmniej 50 cm wolnej przestrzeni, co utrudni szkodnikom dostęp do towarów. 

Podczas magazynowania i wykładania artykułów spożywczych na regały sprzedażowe stosuj zasadę FIFO (First In, First Out), aby najstarsze produkty były zużywane lub sprzedawane w pierwszej kolejności. Wprowadź obowiązek regularnego sprawdzania dat przydatności do spożycia, aby móc szybko reagować w przypadku wykrycia produktów z kończącym się terminem. Pozwoli Ci to także zminimalizować straty związane utylizacją artykułów przeterminowanych. 

Współpraca z firmą DDD, czyli profesjonalna deratyzacja i dezynsekcja

Prowadzenie obiektu handlowego zajmującego się sprzedażą artykułów spożywczych wymaga wdrożenia systemu HACCP. Jednym z jego elementów jest stały monitoring pomieszczeń pod kątem obecności szkodników oraz działania profilaktyczne, które zazwyczaj powierza się specjalistycznej firmie DDD. W ten sposób znacząco ograniczasz ryzyko infestacji, ponieważ pracownicy tej firmy regularnie monitorują aktywność szkodników i podejmują stosowne działania. 

Pamiętaj jednak o tym, że profesjonalną deratyzację i dezynsekcję warto zlecić niezwłocznie po odkryciu śladów obecności szkodników lub gryzoni czy insektów. Nie licz na to, że rozstawione we własnym zakresie pułapki czy zastosowanie innych, amatorskich sposobów rozwiąże ten problem. Bardzo prawdopodobne, że takie działania tylko pogorszą sytuację, dając szkodnikom czas na zwiększenie populacji. Właśnie dlatego najlepiej od razu po ich wykryciu skontaktować się z profesjonalną firmą DDD, której pracownicy na podstawie oględzin sklepu czy hurtowni zaproponują najskuteczniejsze działania.