Szkodniki niszczące żywność trudno wytępić za pomocą domowych metod. Co więcej, mogą powrócić nawet po profesjonalnej i skutecznej dezynsekcji czy deratyzacji, jeżeli zbagatelizujesz rady, które znajdziesz w tym artykule. Dowiedz się, jakie gatunki szkodników niszczą żywność, jak je zwalczać i zapobiegać ich pojawieniu się.
W jaki sposób szkodniki niszczą żywność?
Szkodniki niszczą żywność głównie przez jej zjedzenie lub zanieczyszczenie (np. własnymi odchodami lub wydzielinami). Dlatego w praktyce każdy kontakt insektów czy gryzoni z żywnością niesie ryzyko jej skażenia, które na dodatek nie zawsze jest łatwe do wykrycia bez przeprowadzenia szczegółowych badań (np. na obecność drobnoustrojów chorobotwórczych).
Pamiętaj, że zarówno ta żywność, która nosi widoczne ślady żerowania szkodników, jak i artykuły spożywcze, które pod tym względem budzą Twoje wątpliwości, należy zutylizować. Metody takie, jak wykrywanie nadgryzionych czy wydrapanych przez szkodniki miejsc albo przesiewanie sypkich produktów w celu usunięcia larw, w żaden sposób nie likwidują ryzyka zarażenia chorobami, przenoszonymi przez szkodniki.
Jakie owady niszczą produkty żywnościowe?
Wśród szkodników, które niszczą produkty żywnościowe, zdecydowanie najwięcej występuje gatunków owadów. Chodzi przede wszystkim o:
- karaluchy i prusaki,
- mole spożywcze,
- mkliki mączne,
- szkodniki magazynowe: rozkruszek, wołek zbożowy, trojszyk ulec, spichrzel surynamski, żywiak chlebowiec.
Owady te żywią się różnymi artykułami spożywczymi. Karaluchy i prusaki oraz są niemalże wszystkożerne. Larwy moli spożywczych żerują głównie na sypkich produktach takich jak kasze czy ryż, na bakaliach, czekoladzie itp. Szkodniki magazynowe mogą zniszczyć bardzo duże ilości płodów rolnych i artykułów spożywczych.
Konsekwencje spożycia żywności skażonej w wyniku kontaktu z tymi szkodnikami, mogą być bardzo poważne. Obejmują między innymi zarażenie bakteriami salmonelli oraz E.coli, chorobami pasożytniczymi oraz reakcje alergiczne. Dodatkowe niebezpieczeństwo pojawia się w przypadku kontaktu człowieka z osą żerującą np. w butelce z napojem. Rozdrażniony owad broni się, żądląc. Nawet dla osoby nie uczulonej na jad, użądlenie w okolicach przełyku może skończyć się śmiertelnie.
Inne szkodniki żywności — gatunki
Obok owadów na artykułach spożywczych żerują również gryzonie. Najpopularniejsze z nich to myszy i szczury. Obok nich często wymienia się nornice i karczowniki, które niszczą uprawiane w przydomowych ogródkach warzywa oraz systemy korzeniowe innych roślin.
Żywność, noszącą ślady żerowania szczurów należy bezwzględnie zutylizować, ponieważ gryzonie te przenoszą wiele groźnych chorób, do których zaliczamy:
- dżumę,
- leptospirozę,
- hantawirusy,
- chorobę Weila,
- riketsjozy
- tularemię,
- choroby pasożytnicze.
Wiele z nich przenoszona jest także przez myszy, które dodatkowo często są wektorami salmonelli, toksoplazmozy oraz zarazków powodujących choroby takie, jak boreliozę, gorączkę po ugryzieniu przez mysz (Rat-bite fever) i zespół płucny.
Jak usunąć szkodniki niszczące żywność?
Biorąc pod uwagę ryzyko, jakie stwarza kontakt z żywnością skażoną przez szkodniki, oczywiste jest, że należy je zwalczać szybko i skutecznie. Niestety, bardzo często zamiast profesjonalnych metod, wybieramy domowe sposoby. Zdecydowana większość z nich okazuje się jednak nieskuteczna, przede wszystkim dlatego, że opiera się na stosowaniu substancji o działaniu odstraszającym.
W przeciwieństwie do tych zabiegów, podczas profesjonalnej dezynsekcji (usuwanie owadów) oraz deratyzacji (likwidacja gryzoni) wykorzystuje się wyłącznie substancje aktywne, które neutralizują szkodniki. W połączeniu z odpowiednimi metodami ich aplikacji oraz wiedzą i doświadczeniem technika DDD, uzyskuje się bardzo wysoką skuteczność już pierwszego zabiegu.
Jak chronić żywność przed szkodnikami?
Warto wiedzieć, że usuwanie szkodników niszczących żywność koniecznie musi iść w parze z czynnościami, których celem jest zabezpieczenie artykułów spożywczych przed powrotem insektów czy gryzoni. Jeżeli nie podejmiesz tych działań, możesz być pewien, że prędzej czy później szkodniki powrócą.
Absolutnym minimum jest wyposażenie pojemników na śmieci w szczelne pokrywki i regularne wynoszenie śmieci z domu do kubłów, które zlokalizowane są w pewnej odległości od budynku. Wewnątrz pomieszczeń należy zadbać o porządek i na bieżąco usuwać resztki pożywienia zalegające na podłodze czy za szafkami.
Produkty spożywcze w kuchennych szafkach przechowuj w szczelnie zamykanych pojemnikach z grubego plastiku lub szkła. Larwa mola spożywczego potrafi przegryźć nawet grubszą folię, dlatego dobrą praktyką jest przesiewanie nowo zakupionych sypkich produktów przez sito, w celu sprawdzenia ich pod kątem obecności szkodników. Unikaj pozostawiania owoców i rozpakowanych artykułów spożywczych bez przykrycia.
Koniecznie zabezpiecz wszystkie otwory, którymi szkodniki takie, jak gryzonie czy szczury mogą dostać się do Twojego mieszkania lub domu. Produkty w piwnicy również przechowuj w zamkniętych pojemnikach.
Szkodniki niszczące żywność — FAQ
Sprawdź odpowiedzi na najpopularniejsze pytania, dotyczące szkodników niszczących żywność. Skontaktuj się z nami, jeśli nie rozwieją one Twoich wątpliwości.
Kiedy szkodniki niszczą żywność?
W sprzyjających warunkach wiele szkodników pozostaje aktywna przez cały rok. Zdecydowana większość z nich żeruje w nocy, ale niektóre spotykamy także w dzień (osy, mrówki, larwy moli).
Czy mogę oczyścić żywność, na której żerowały szkodniki?
Nie. Takie artykuły spożywcze należy zutylizować.
Czy można samemu pozbyć się szkodników?
Samodzielne zwalczanie każdego gatunku szkodników jest znacznie mniej skuteczne niż zastosowanie profesjonalnych technik.
Czy wszystkie gatunki szkodników niszczą żywność?
Nie. Wśród gryzoni i owadów, które nazywamy szkodnikami, występują także takie, które nie żerują na żywności (np. pluskwy).