Odpowiednie przechowywanie żywności w spiżarni ma kluczowe znaczenie w ich ochronie przed szkodnikami. W tym artykule wyjaśniamy, jak skutecznie zabezpieczyć artykuły spożywcze przed dostępem insektów i gryzoni. Podpowiadamy także, co zrobić, gdy w spiżarce odkryjesz ślady ich obecności.
Z reguły w spiżarni przechowujemy większe ilości produktów spożywczych, kupionych np. w promocji lub z myślą o dłuższym okresie samowystarczalności. Zdarza się, że do tego pomieszczenia zaglądamy sporadycznie, przez co nie od razu możemy wykryć obecność szkodników. One w tym czasie mogą zniszczyć nasze zapasy, dlatego ważne jest, aby znać zasady przechowywania żywności, które ochronią ją przed insektami i gryzoniami.
Najczęściej spotykane szkodniki w spiżarni
Nasze spiżarnie bardzo często atakują owady takie, jak:
- muchy,
- osy,
- mrówki,
- mole spożywcze, czyli niewielkie motyle, których larwy żerują na sypkich artykułach (kasze, mąki),
- wołki zbożowe, atakujące ziarna zbóż i mąkę,
- karaluchy i prusaki,
- żywiak chlebowiec (żeruje głównie na suchej żywności),
- trojszyk ulec.
Jeżeli natomiast chodzi o większe szkodniki, które będą próbowały dostać się do naszej spiżarni, to najczęściej są nimi myszy i szczury.
Zarówno gryzonie, jak i insekty, mogą znacząco uszczuplić nasze zapasy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że fabryczne opakowania większości produktów spożywczych nie są wystarczająca ochroną przed szkodnikami (np. larwa mola spożywczego bez problemu pokona folię o grubości nawet 0,1 mm, czyli typową dla większości produktów). Szkodniki mogą dodatkowo uszkadzać ściany, instalacje i wyposażenie naszej spiżarni, dlatego lepiej, aby nie dostały się do tego pomieszczenia.
Dlaczego szkodniki pojawiają się w spiżarni?
Odpowiedzmy jednak na pytanie, dlaczego w ogóle szkodniki pojawiają się w spiżarni. W pomieszczeniu tym będą szukały żywności i schronienia. Zaproszeniem do uczty może być otwarte lub nieszczelne opakowanie mąki czy ryżu. Przeterminowana i spleśniała żywność również wabi szkodniki.
Pamiętaj, że większość z nich przeciśnie się nawet najmniejszą szparą, dlatego w ochronie zawartości spiżarni kluczowe jest uszczelnienie wszystkich otworów, którymi mogą przedostać się szkodniki. Zastosuj uszczelkę wokół drzwi, jeśli to możliwe również przy progu. Ewentualne kratki wentylacyjne zabezpiecz bardzo drobną, stalową siatką. Skontroluj także elementy instalacji, które przechodzą przez ściany pomieszczenia: uszczelnij ewentualne szpary wokół nich. W tym celu stosuj twarde materiały budowlane (np. błyskawiczny cement), ponieważ pianka montażowa nie stanowi dla szkodników zbyt trudnej przeszkody.
Zasady przechowywania żywności w spiżarni
Czas teraz poznać zasady przechowywania żywności w spiżarni, które ochronią ją przed insektami i gryzoniami. Kluczową kwestią jest wybór odpowiednich opakowań na artykuły spożywcze. Najskuteczniejsze są duże, szklane słoje, których szkodniki na pewno nie przegryzą. Dobrym pomysłem jest użycie również transparentnych pojemników z grubego (co najmniej 2 mm) plastiku. Przeźroczyste ścianki ułatwią kontrolę zawartości także pod kątem obecności ewentualnych szkodników.
Artykuły sypkie (kasze, mąki, ryż) przesyp do takich pojemników zaraz po przyniesieniu ich ze sklepu. Użyj drobnego sita, aby wychwycić ewentualne larwy, ponieważ do skażenia mogło dojść także na sklepowej półce lub nawet u producenta żywności. Jeśli zauważysz owady (nawet martwe) lub np. mysie odchody, zawartość opakowania należy zutylizować. Dobrym pomysłem jest odniesienie artykułu ze szkodnikami i paragonem do sklepu i zażądanie zwrotu pieniędzy.
Żadne artykuły w spiżarni nie mogą być przechowywane bez szczelnego zamknięcia. Dotyczy to również warzyw i owoców. Wiele z nich trudno jednak utrzymać dłużej bez przewiewu. Dlatego staraj się zużyć je jak najszybciej, zamroź lub przetwórz, robiąc np. soki, przeciery czy weki. Twarde owoce i warzywa możesz spróbować zapakować hermetycznie, co powinno nieco przedłużyć ich trwałość. Pakuj niewielkie porcje lub pojedyncze okazy, aby nie trzeba było wyrzucić całego zapasu, gdy zepsuje się pojedynczy owoc czy warzywo.
Utrzymuj w spiżarni porządek. Co najmniej raz w miesiącu kontroluj daty przydatności wszystkich artykułów w spiżarni. Stosuj regułę FIFO (First In, First Out), zużywając w pierwszej kolejności produkty z najkrótszym terminem przydatności. Artykuły najczęściej używane ustaw “pod ręką”.
Zadbaj również o odpowiednie warunki do przechowywania żywności: temperaturę pomiędzy 10 a 20°C i wilgotność poniżej 60%. Jeżeli to koniecznie, regularnie wietrz spiżarnię, aby zapobiec gromadzeniu się wilgoci.
Co zrobić po wykryciu obecności szkodników w spiżarni?
Jeżeli pomimo przestrzegania tych zasad odkryjesz szkodniki w spiżarni, postępuj racjonalnie. Gdy znajdziesz np. larwy w opakowaniu z kaszą, wyrzuć ją, a pojemnik dokładnie umyj wodą z płynem do naczyń, a potem jeszcze wyparz, przelewając wrzątkiem. Sprawdź pozostałe produkty, ale również powierzchnię półek czy wnętrza szafek, ponieważ istnieje ryzyko, że larwy ukrywają się w tych zakamarkach.
Natomiast odkrycie śladów zębów po zewnętrznej stronie plastikowego pojemnika nie oznacza, że jego zawartość trzeba zutylizować, jeśli opakowanie nie zostało przegryzione. W takiej sytuacji rozważ montaż w spiżarce pułapki lepowej lub sprężynowej.
Jeżeli Twoją spiżarnię opanuje duża ilość szkodników, problem najszybciej, a w konsekwencji najtaniej rozwiąże wyłącznie firma DDD. Profesjonalna deratyzacja czy dezynsekcja okazują się skuteczne już po pierwszym zabiegu.