Aby ochronić zapasy żywności przed świdrzykiem cygarowcem, należy przede wszystkim przechowywać je w szczelnie zamykany pojemnikach i regularnie kontrolować pod kątem obecności larw. Równie ważne są działania prewencyjne, które wykonuje się już podczas zakupów. W tym poradniku dokładnie krok po kroku wyjaśniamy, jak chronić żywność przed świdrzykiem cygarowcem w kuchni.

Świdrzyk cygarowiec: od jednej samicy do dużej kolonii 2 miesiące

Świdrzyk cygarowiec to mały chrząszcz, który dorasta do 2 – 3 mm długości. Do kuchni i spiżarni trafia najczęściej wraz z produktami spożywczymi zainfekowanymi na etapie magazynowania lub transportu. Jedna samica tego gatunku składa od 30 do 100 jaj, z których już po 6 dniach (w sprzyjających warunkach: temperatura 28–33°C i wilgotność 70–80%) wylęgają się larwy. Żerują one produktach takich jak:

  • sypkie przyprawy: kminek, koper włoski, kolendra, anyż,
  • produkty zbożowe: mąka pszenna, ryż, kasza manna,
  • suszone owoce: rodzynki, morele, śliwki,
  • orzechy: migdały, orzechy włoskie
  • kawa i kakao,
  • karma dla zwierząt domowych (szczególnie bez sztucznych konserwantów).

W ciągu 30 – 50 dni od wylęgu larwy wchodzą w okres przepoczwarzania, który trwa od 7 do 20 dni. Oznacza to, że w ciepłej i wilgotnej kuchni nawet jedna samica może dać początek kolonii świdrzyka cygarowca, która po zaledwie 2 miesiącach będzie liczyła już dziesiątki dorosłych osobników. 

7 kluczowych zasad ochrony żywności przed świdrzykiem cygarowcem

Zanim larwy świdrzyka rozpoczną przepoczwarzanie, zniszczą ogromne ilości żywności. Wzrost populacji szkodników logarytmicznie powiększy straty. Dlatego tak ważna jest wiedza o tym, jak chronić żywność przed tymi szkodnikami. Sprawdź 7 kluczowych zasad, których przestrzeganie może zapobiec pojawieniu się świdrzyka w Twojej kuchni lub spiżarce.

1. Kupuj świadomie 

Produkty spożywcze często zostają zanieczyszczone larwami (rzadziej jajami) podczas leżakowania na sklepowych półkach. Dlatego w trakcie zakupów uważniej obejrzyj opakowania (szukaj dziurek i pęknięć) oraz ich zawartość. Unikaj kupowania artykułów sprzedawanych luzem, bez opakowań. 

Pro tip: wybieraj produkty zapakowane hermetycznie, ze szczelnymi opakowaniami. 

2. Kwarantanna zakupów

Samica świdrzyka może złożyć jaja na żywności u jej producenta czy przetwórcy, czyli jeszcze przed zapakowaniem. Dlatego nawet fabrycznie zamknięte produkty warto poddać kwarantannie, zanim połączysz je z zapasami w kuchni czy spiżarce. Idealnie byłoby odłożyć je na ok. 2 tygodnie i po upływie tego czasu uważnie skontrolować pod kątem obecności larw. 

3. Stosuj odpowiednie opakowania

Cienkie foliowe woreczki, a nawet folie aluminiowe nie stanowią bariery dla larw świdrzyka, które potrafią je przegryźć w poszukiwaniu żywności. Dlatego artykuły spożywcze przechowuj w szczelnie zamykanych pojemnikach z grubego szkła, plastiku lub metalu (dopuszczonych do kontaktu z żywnością). 

Wskazówka: na pojemniku warto umieścić datę przydatności produktów, co ułatwi ich właściwą rotację.

4. Ogranicz temperaturę i wilgotność w kuchni i spiżarce

Ciepłe i wilgotne środowisko sprzyja rozwojowi larw świdrzyka. Dlatego regularnie wietrz kuchenne szafki i spiżarnie. Umieść w nich pochłaniacze wilgoci. Pamiętaj, że najlepsze warunki do przechowywania żywności to temperatura poniżej 20°C i wilgotność mniejsza niż 60%.

5. Wprowadź zasadę FIFO (First In, First Out)

Im dłużej produkty stoją w spiżarni, tym bardziej narażone są na rozwój ukrytej infestacji. Dlatego stosuj zasadę zużywania ich w kolejności zakupu (jeśli umożliwia to data przydatności). Każde nowe opakowanie oznaczaj datą przyjęcia. Nowe produkty ustawiaj z tyłu, stare przesuwając do przodu. Minimum raz w miesiącu przeglądaj zawartość spiżarni także pod kątem terminów przydatności artykułów do spożycia.

6. Regularnie kontroluj kuchenne szafki i spiżarnie

W trakcie inspekcji, wykonywanej co 3 – 4 tygodnie szukaj w produktach larw oraz ich wylinek. Sypkie artykuły należy przesiać przez odpowiednie sita. Przy okazji odkurz i przemyj półki np. roztworem wody z octem (w proporcjach 1:1), a potem wytrzyj je do sucha i przewietrz miejsca, w których przechowujesz żywność. 

7. Zabezpiecz spiżarnie i szafki

Dorosłe świdrzyki, podobnie jak ich larwy, mogą przedostać się nawet przez niewielkie szczeliny, dlatego warto uszczelnić meble kuchenne i spiżarnie za pomocą specjalnych uszczelek i mas wypełniających. 

Co robić, gdy wykryjesz larwy lub dorosłe świdrzyki?

Jeśli w artykułach spożywczych znajdziesz żywe albo martwe larwy lub ich wylinki, działaj od razu, ale w sposób systematyczny. Zawartość opakowania trzeba wyrzucić najlepiej z pojemnikiem. Nie ma większego sensu sprawdzanie całej jego zawartości, bo i tak nie nadaje się ona do spożycia ani przez ludzi, ani przez zwierzęta nawet po przemrożeniu czy wygrzaniu. 

Uważnie sprawdź natomiast sąsiadujące produkty pod kątem obecności larw. Zaleca się odłożenie tych artykułów do kwarantanny. Dokładnie odkurz miejsce, w którym leżały zanieczyszczone larwami artykuły spożywcze i umyj półki roztworem wody z octem albo płynem dezynfekującym. Pozostań czujny: przez najbliższe dni zwracaj szczególną uwagę na ewentualną obecność szkodników w innych produktach. Jeśli wolisz szybko i skutecznie pozbyć się ryzyka rozwoju koloni świdrzyka cygarowca lub innych insektów, skontaktuj się z Dezpro.